Voden ogled razstave VESNA – ŠE VEDNO MLADA – 70 LET SLOVENSKE FILMSKE USPEŠNICE

Petra BališKultura in gledališča, Ugodnosti za člane Leave a Comment

Datum: 20.3.2024 ob 10.00 uri

 

Lokacija: Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška 1, 1000 Ljubljana

 

Čas trajanja vodenja: okvirno 1,5 ure

 

Kratek opis:

 

Leto 2023 je zaznamovala 70. obletnica nastanka Vesne, enega najbolj priljubljenih slovenskih filmov, ki je bil posnet in v kinematografe poslan leta 1953. Vesna je prva slovenska filmska romantična komedija, glavno besedo v njej ima ljubezenska zgodba. Film je navdušil gledalce in bil v Sloveniji kar dobri dve desetletji najbolj gledana komedija domače izdelave. Je tudi prvi slovenski film, ki ga je opazila tujina. Zunaj takratne Jugoslavije so ga predvajali v sedmih državah. Njegovi ustvarjalci so pri oglaševanju in distribuciji uporabili sodobne prijeme, organizirali filmske turneje in uradne tiskovne konference, osrednji igralci pa so v lokalnem okolju postali prave filmske zvezde.

 

Vesna (1953) je delo režiserja Františka Čapa (1913-1972), ki spada v krog najpomembnejših filmskih ustvarjalcev na Slovenskem.

 

Z razstavo o vedno mladi Vesni se poklanjamo Mateju Boru (1913-1993), avtorju filmskega scenarija. V bogati Borovi zapuščini, ki je v Rokopisni zbirki NUK, je shranjeno zudi njegovo ustvarjanje za film Vesna. Na razstavi bo poleg gradiva iz NUK na ogled še gradivo iz Slovenske kinoteke in Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

 

Rok in način prijave:
Prijavite se lahko s sporočilom na elektronski naslov društva: upokojencinlb@nlb.si, najkasneje do 10.marca  2024.

 

Pogoji vstopa v muzej:  največ 25 oseb

 

Cena ogleda: Za člane društva je ogled brezplačen. Za ostale je vstopnina 2,00 EUR in jih plačate vodji programa na dan ogleda.