Voden ogled razstave Srebrne igre 1984 – ob 40. obletnici olimpijskih iger v Sarajevu

Petra BališKultura in gledališča, Ugodnosti za člane Leave a Comment

V sredo  24. 4. 2024 smo si člani DU NLB v Muzeju novejše in sodobne zgodovine v Tivoliju ogledali razstavo z naslovom Srebrne igre 1984.

 

Razstava je bila postavljena ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, kjer je Jure Franko osvojil edino srebrno kolajno v veleslalomu za nekdanjo skupno državo Jugoslavijo.

 

Legendarni Vučko in Frankova srebrna medalja sta bila nepozabni “slovenski prispevek” zimskim olimpijskim igram v Sarajevu leta 1984.

Vučka, uradno maskoto zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, je oblikoval slovenski akademski slikar Jože Trobec.

Tudi dnevna soba na razstavi, ki jo kaže gornja fotografija, je slovenski proizvod, verjetno pa se nas veliko spominja takih dnevnih sob, v katerih je bil obvezen tudi televizor.

 

Nekateri  naši člani  imajo tudi osebne spomine na Olimpijske igre. Svoje spomine na ta izjemni dogodek nam je opisala Darja Ložar, saj je bil med tekmovalci tudi njen brat Jože Klemenčič:

Vaščani iz Dola pri Ljubljani smo odšli organizirano na olimpijske igre, da bi si ogledali Sarajevo  in navijali za naše »olimpijce«, ki so nastopali na tekaških in biatlonskih tekmah. Naj jih naštejem: v tekih brat Jože Klemenčič, Jure in Uroš Velepec ter Andreja Smrekar, v biatlonu Marjan Vidmar in trener reprezentance Slavko Premože. Še posebej mi je ostalo v spominu celotno potovanje z Belim vlakom. Prvič sem se peljala z vlakom; opremljen je bil s spalnimi vagoni, jedilnico in bifejem. Večurna pot, z nekaj daljšimi postanki zaradi novo zapadlega snega,  je bila čudovito doživetje z veliko smeha in petja.

Dvodnevni obisk Sarajeva in kasneje tekem na Igmanu je kljub mrazu, dežju in snegu, minil zelo hitro.”

 

Napisali:

Vesna Klavora in

Darja Ložar