Voden ogled Muslimanski kulturni center- MKC Ljubljana

Petra BališKultura in gledališča, Ugodnosti za člane Leave a Comment

Datum ogleda: 17.1.2024 ob 10.00 uri

 Lokacija: Džamijska ulica 10, 1000 Ljubljana

 Čas trajanja vodenja: okvirno 1,5 ure

Kratek opis:

Kompleks z džamijo je zaradi svoje beline in izjemne arhitekturne zasnove priznanega dvojca Bevk Perović najvidnejši sodobni arhitekturni objekt Ljubljane. Izčiščena lepota v kombinaciji s tradicionalnimi prvinami islamske arhitekture nikogar ne more pustiti ravnodušnega.

Notranja inovacija je kupola, skrita pod streho. Prav kupola iz modrega tekstila, ki je dvignjena  nad molitveno preprogo v notranjosti džamije, pa je še eden od dokazov, kako je mogoče tradicionalno islamsko arhitekturo reinterpretirati sodobno, primerno prostoru in času, v katerega je postavljena. To so v ljubljanskem arhitekturnem biroju Bevk Perović za izhodišče vzeli že med oblikovanjem idejne rešitve.
Ustvariti so želeli projekt, ki je vpet v tradicijo, hkrati pa je sodoben, torej nekakšen hibrid tradicionalnih islamskih vrednot in sodobnega sveta, integracija islamske verske skupnosti in slovenske družbe.

Rok in način prijave:
Prijavite se lahko s sporočilom na elektronski naslov društva: upokojencinlb@nlb.si, najkasneje do 10.januarja 2024.

Pogoji vstopa v muzej:  največ 25 oseb

Cena ogleda: Za člane društva je ogled brezplačen. Za ostale je vstopnina 2,00 EUR in jih plačate vodji programa na dan ogleda.