Intervju Jožica Novak

Petra BališČestitka, Izpostavljeno, Športna dejavnost Leave a Comment

Na letošnjem  42. Maratonu treh src je bila tudi naša članica Jožica Novak

V soboto 18.5.2024 je v Radencih  potekal 42. Maraton treh src s preko 7000 tekači, katerega se  redno udeležuje tudi Jožica Novak, ki je izjemna tekačica in se z največjim veseljem udeležuje tudi drugih  polmaratonov in tekov.  Tokrat smo jo poklicali in jo povprašali kako lahko, kljub svojim letom, ki jih, mimogrede, niti ne kaže, dosega tako izjemne rezultate.

 1. Kaj vas je vodilo, da ste se odločili za tek?

Več let nazaj sem imela težjo operacijo po kateri sem se odločila, da  način življenja spremenim. Tek mi danes pomeni potrebo in strast. Komaj čakam, da se lahko prijavim na enega od tekov.

 1. Katerih tekov – maratonov – se udeležujete?

Pred leti sem tekla polmaratone – na 21 km – sedaj pa se pri mojih letih udeležujem le še  tekov na 10 km. Udeležujem pa se večine tekov po Sloveniji, kot so:

 • Istrski maraton,
 • Radenci – Tek treh src,
 • Triglav tek,
 • Ljubljanski maraton,
 • in še nekaj tekov kot npr. DM tek, Medvoški tek, pa še kaj bi se našlo.
 1. Včeraj ste tekli Tek Radenska Naturelle – 10 km.

Kot starejša tekačiča sem  med 943 tekači dosegla zavidljiv rezultat – 1h 10min. 14 sek., na katerega sem zelo ponosna. Rezultat sem, kljub letom,  celo malo izboljšala od lanskega 41. teka v isti kategoriji. Vreme mi je bilo naklonjeno,  na programu je bil moj tek zjutraj, ko so bile vremenske razmere  tako rekoč idealne za tek.

 1. Ali se spomnite svojega osebnega rekorda?

Seveda se ga spomnim, pa še v posebnih vremenskih razmerah je bil dosežen. Tekla sem na Ljubljanskem maratonu, ne spomnim se leta, vem pa, da je bilo mrzlo in bil je sneg, kar  je nenavadno za  konec oktobra, ko je ta tek na programu. Takrat sem tekla polmaraton in moj čas je bil 2h in 10 minut, kar je bil tudi moj osebni rekord.

 1. Kaj počnete pred tekom/maratonom?

Ja, to pa je tudi pomembno, vsaj 14 dni si vzamem počitka, da se moje noge in telo pripravijo na ta dogodek.

 1. Vaš nasvet vsem tistim, ki želijo teči in še niso začeli.

Najprej bi rekla, da nikoli ni prepozno. Tudi zrelejša leta, ko se delovne in družinske obveznosti zmanjšajo, so primerna za začetek. Pomembno pa je, da svoje telo počasi pripravimo na nov izziv. Priporočam, da postopoma nadgrajujete  čas in dolžino teka. Začenjajte počasi, a pomembna je vztrajnost.

 1. Ali ste imeli včeraj med tekom kakšno krizo?

Na tem majskem teku nisem imela prav nobenih težav, tekla sem lahkotno, veliko pa so mi pomenili tudi navijači ob progi, ki so me vzpodbujali, nekateri tekli z menoj nekaj metrov in me trepljali po ramah; to so posebni, nepopisni občutki.

 1. Kako se počutite danes po uspešno pretečenih 10 km?

Po teku sem si privoščila še dan razvajanja v Radencih, zjutraj sem vstala brez kakršnihkoli bolečin, kot da dan prej nisem pretekla 10 km. Zelo sem vesela, da moje telo tako dobro služi mojemu veselju do teka. Večkrat si pravim, da tečem za dušo.

 1. Kaj pa treningi – koliko jih pri vaših letih še zmorete?

Ja, treningi pa so zelo pomembni.  Tečem vsaj 2-krat tedensko  ob Kamniški Bistrici proti Domžalam in pretečem med 10 in 20 km.

 

Zapisala: Marija Triplat