POVEZOVANJE ČLANOV DRUŠTVA V PREKMURJU

Petra BališDislucirane enote, Izleti in strokovne ekskurzije, Kultura in gledališča, Ugodnosti za člane Leave a Comment

Dne 11.aprila smo šli na pohod po Prlekiji, ki so ga organizirale naše ljutomerske kolegice. Zbrali smo se pri Marijanišču, kjer smo se okrepčali z njihovimi dobrotami, nato pa smo si ogledali Rokodelski center DUO Veržej, ki zajema lončarsko delavnico, razstavno – prodajno galerijo (trgovina), ekomuzej in Puščenjakovo dvorano, ki služi predvsem kot razstavni prostor. Zatem  smo se podali na 6 km dolgo krožno pot – Veržej-Banovci-Babičev mlin-Veržej. Zaključili smo z okusno golaževo juho in sladico. Pohoda se nas je udeležilo 22 članov. Med druženjem smo se spominjali svojih sodelavcev v aktivnem obdobju.

Zadnji četrtek v aprilu se nas je 16 članov v zgodnjih jutranjih urah podalo z vlakom  iz  Murske Sobote v Ljubljano na voden ogled Džamije in Cukrarne. Oba ogleda sta bila nadvse zanimiva. Na koncu smo si privoščili kosilo v eni izmed ljubljanskih gostiln.  Ob 17,20 uri smo se odpravili z vlakom nazaj proti domu. Preživeli smo lep in zanimiv dan.

Sredi maja smo se  z avtobusom ob 7.30 iz Murske Sobote odpeljali proti Ptuju in Ptujski gori, kjer smo si ogledali razstave na ptujskem gradu in sam Grad Ptuj, skupaj z vodičem pa tudi čudovito  staro mesto. Naše potepanje smo nadaljevali na Ptujski Gori, ki ponuja čudovit razgled na Dravsko polje in Haloze. Župnik Tone in predstavnik minoritskega reda sta nam prikazala zgodovino in sedanjost čudovite bazilike Marije Zavetnice. Cerkev ima elegantno zunanjost, stranske fasade obdajajo na vrhu okrašeni oporniki, ki zajemajo celotno stavbo z osmerokotnim zvonikom. Nad glavnimi vhodnimi vrati je bil nekdaj relief Marije Zavetnice s plaščem, ki so ga jezuiti prenesli na glavni baročni oltar. V cerkev vodi mogočno baročno stopnišče, ki ga stražita kipa sv. Florijana in sv. Janeza Nepomuka, deli Jožefa Strauba iz sredine 18. stoletja.

Polni lepih vtisov smo se  ob 15,45 uri  odpeljali proti domu. Ekskurzije se je udeležilo 18 članov društva in 1 nečlanica.

 

Več  slikovnih utrinkov si lahko ogledate na spletni strani društva  https://www.upokojencinlb.si/galerija-slik-dunlb/

 

Zapisala: Olga Lang