Ogled filma Emirja Kusturice ČRNA MAČKA, BEL MAČKON

Datum:  SREDA 28. 9. 2022 ob 10.00 uri

Kje: Dvorana Kinoteka, Miklošičeva 28 Ljubljana

Organizatorica: Danica Krempl

Epošta: upokojencinlb@nlb.si

Vsebina:

Na letošnjem majskem izletu po Srbiji smo si ogledali tudi Drvengrad, ki ga je za potrebe snemanja filma »ŽIVOT JE ČUDO« dal postaviti režiser Emir Kusturica. Tu se je oblikovala ideja, da si film ogledamo v Ljubljani, a na žalost filma v arhivu Kinoteke nimajo. Ponudili so nam v ogled njegov film: Črna mačka, bel mačkon.

Emir Kusturica se je rodil 24. 11. 1954 v Sarajevu. Za svoje kratke filme je že v srednji šoli prejemal odlikovanja. Študij je nadaljeval v Pragi, smer filmska  režija.

Drvengrad je v neposredni bližini znamenite Mokre Gore nad planino Zlatibor in reko Taro. Nadvse znamenita vas je bila zgrajena leta 2003 na hribu Mečavnik nad Mokro Goro, kakor je zgoraj omenjeno, po zamisli svetovno znanega filmskega režiserja Emirja Kusturice. Z Drvengrada je čudovit pogled na  znamenito ozkotirno železnico »Šarganska osmica«.

 

ČRNA MAČKA, BEL MAČKON je srbski romantično/komični film iz leta 1998, ki ga je režiral Emir Kusturica po scenariju Gordana Mihića. Je igrani film z romsko filmsko glasbo.

Dogajanje je postavljeno v vzhodno Srbijo ob Donavi v bližini bolgarske meje, kjer se romski mali zločinec Matko s sinom Zenetom le stežka prebija. Za poplačilo dolgov privoli v poroko sina s hčerko gangsterja. Liki v filmu govorijo romščino, srbščino in bolgarščino. Film, ki traja 135 minut,  je bil na Beneškem festivalu nagrajen s srebrnim levom za najboljšo režijo.

Datum

28 Sep 2022
Dogodek je potekel.

Čas

10:00 - 12:15
sl_SISlovenian