Potep po Umbriji

Petra BališIzleti in strokovne ekskurzije Leave a Comment

SONCE, DOBRA VOLJA IN ODLIČNA HRANA SO NAS SPREMLJALI NA IZLETU PO ČUDOVITI UMBRIJI

Društvo upokojencev NLB je prve dni oktobra 2023 organiziralo  tridnevni izlet po Umbriji, regiji v osrednji Italiji. Udeleženci smo se ob zgodnji jutranji uri zbrali v Ljubljani in se z avtobusom odpeljali proti Italiji. Preko 80 se nas je udeležilo tega čudovitega potepanja.

Vse turistične agencije in vodniki priporočajo obisk Umbrije spomladi ali jeseni, ko ni preveč vroče ali hladno in zares je bilo vreme prav ves čas prijazno z nami.

V treh dneh pohajkovanja po Umbriji smo se prepričali, da je to res sončna dežela, polna zelenih gričev. Na njihovih pobočjih ali vrhovih se nahajajo srednjeveška mesta, polna čudovitih kulturnih in arhitekturnih zanimivosti. Med njihovim ogledovanjem v Gubbiu, Spellu, Montefalcu, Treviju, imaš občutek, da si postal del zgodovine in da se bo zdaj zdaj izza vogala prikazal brkati vitez.

Po sledeh Frančiška Asiškega

Mi smo se s prijazno vodičko Vlasto in lokalnimi vodiči osredotočili predvsem na tiste dele posameznih mest, ki jih je zaznamovalo delo in življenje Frančiška Asiškega. V Spellu smo se tako med drugim sprehodili po cerkvi Santa Maria Maggiore, freske s prikazom življenja in dela Frančiška smo si ogledali v muzeju v stari cerkvi v Montefalcu in se zadnji dan ustavili v baziliki z njegovim imenom v Assisiu.

Popoldne pred odhodom v Ljubljano smo se sprehodili po ulicah Peruggie, ki je prestolnica Umbrije in pomembno univerzitetno mesto v katerem se srečujeta zgodovina in sodobnost in je pravo nasprotje prej videnim srednjeveškim mestom.

Ni ga čez dobro hrano in pijačo

K spoznavanju katerekoli pokrajine in njene zgodovine pa prav gotovo sodi tudi srečanje s tamkajšnjo gastronomijo. V Umbriji je to prav gotovo njihovo tipično rdeče vino »sagrantino«, odlične testenine, oljčno olje, sladoled in seveda čokoladni poljubi – baci.

Navdušeni odzivi udeležencev

Da smo se imeli res lepo, potrjujejo tudi izjave udeležencev, ki smo jih zbirali v času vožnje proti domu.

  • “Umbrija je čudovita regija z bogato zgodovino in kulturo. Izlet je bil nepozabno doživetje.”
  • “Navdušila me je lepota srednjeveških mest in prijaznost ljudi.”
  • “Tipična umbriška hrana in vino sta bila odlična.”

Hrana, vino, lepote pokrajine in dobra volja ves čas druženja, so v vseh nas pustili prijetne občutke in zato smo na koncu sklenili, da se bomo kaj kmalu spet odpravili na kak potep.

Zapisala: Nevenka Bevc