NEPOZABNA EKSKURZIJA- SEVERNA MAKEDONIJA – 7.6.2023

Petra BališIzleti in strokovne ekskurzije Leave a Comment

V mesecu juniju letos je društvo organiziralo večdnevno ekskurzijo v Severno Makedonijo. Zanimanje med člani društva je bilo veliko, zato so se hitro napolnila razpisana mesta.  V sodelovanju z gospo Danico Krempl so v  turistični agenciji Leja turizem iz Celja  za nas pripravili pester in zanimiv program. Zato se bomo te ekskurzije radi spominjali. Odlična izbira je bil letos tudi letalski prevoz na liniji Zagreb – Skopje in obratno.

Društvene ekskurzije so vedno dobro pripravljene vendar zahtevajo tudi  nekaj »potovalne kondicije«. Vodil nas je izkušeni vodič Darko Spasev, ki je tudi prevajalec, poznavalec gledališča in zgodovine. Odlično  nam je predstavil svojo deželo in vmes predlagal tudi nekaj knjižnih naslovov slovenskih avtorjev s katerimi sodeluje in nekatere tudi prevaja v makedonski jezik. Kljub pestremu dnevnemu programu smo se  zvečer ob dobri glasbi  znali sprostiti,  poveseliti, kaj novega naučiti, nekaj pozabljenega pa obnoviti. Skopje, vinorodna pokrajina Tikveš, starodavna Bitola, Ohrid, Ohridsko jezero, Struga, Vevčani in Tetovo nam bodo s svojo naravno in kulturno dediščino ostali v trajnem spominu. Sv. Naum in sv. Kliment pa nedvomno tudi zaradi starodavne duhovne slovanske zgodovine. Z avtobusom smo prevozili 700 km, vmes pa okusno in dobro  jedli ter poizkušali odlična makedonska vina. Ves čas poti  nas je spremljalo sonce, raznolika ravninska pokrajina, v daljavi pa še vedno pobeljeni dvatisočaki.

Prav prisrčnega presenečanja smo bili deležni drugi dan v Skopju. Po dopoldanskem sprehodu po tržnici in centru mesta  smo se v kavarni hotela  srečali s sodelavkama iz naše NLB Banke Skopje. Po vzpodbudnem nagovoru in dobrodošlici sta na kratko predstavili  uspešno zastopanost banke NLB na makedonskem tržišču. Ob kavi, sokovih in okusnih sladicah se je razvilo sproščeno in veselo medgeneracijsko druženje aktivnih in upokojenih bančnikov. Razveselila so nas tudi uporabna darilca s skrbno pripravljenimi lokalnimi dobrotami.

S to lepo deželo imamo mnogo skupne zgodovine in spominov.

Vsem, ki ste kakorkoli prispevali k uspešni realizaciji ekskurzije se najlepše zahvaljujem.

Meta Jakoš