Martinovanje 2022 z Upokojenci NLB

Petra BališIzleti in strokovne ekskurzije Leave a Comment

Martinovanje 2022

Člani DU NLB smo letos Martinovali na Kozjanskem.

Med vožnjo smo slišali veliko zanimivosti o neokrnjeni naravi Kozjanskega o Regijskem parku Kozjansko, o gradu Podsreda, o razbojniku Guzeju, o pasjem pokopališču, o krompirju, ki ga je v te kraje prinesel grof iz gradu Žusem in še veliko drugih zanimivih zgodb.

Mlin Kukovičič, se nahaja ob reki Bistrici v 500 let stari domačiji in je še edini delujoči mlin na tem področju. Dodobra smo si ga ogledali in prisluhnili gospodarju,ki nam ga je razkazal, gospodinja pa nam je spekla štiri vrste kruha, (ajdovega, pirinega, čemaževega in kruh z drožmi) ki smo jih mazali z raznimi namazi, pili njihov domač sok in turško kavo. Na kmetiji se ukvarjajo z ekološko pridelavo, za kar so dobili certifikat kakovosti.

Nato smo se v spremstvu vodnika Andreja sprehodili po srednjeveškem trgu Pilštanj, prisluhnili zgodbam in legendam. Ta kraj sta krasila dva gradova Peilenstein in Hartenstein, o tem, da se je tu rodila edina slovenska svetnica sv. Ema, o sramotilnem kamnu (pranger), o okameneli ženi z otrokom, o drenu, ki je vsestransko uporaben in je simbol kraja.   Ogledali smo si farno cerkev Sv. Mihaela.   Šolstvo je tu že 556 let,  sedli  smo v stare šolske klopi, izvedeli kako je potekal  pouk v nižji gimnaziji in se naučili pilštanjsko  himno.

Čez Pilštanj voda teče,

drnule peremo,

če eno nam odnese,

se vsi zaderemo.

NAZAJ NA PILŠTANJ Z NJO.

 

V VELBANI GORCI v Virštanju pa nas je že čakal gostitelj Slavko s Kozjansko pršjačo, nas povabil v klet na degustacijo njihovega vina. Martinovanje se je nadaljevalo ob zvokih harmonike, petju, plesu, ob krstu vina, urbanem petju pevcev iz Kozjanskega zbora in seveda ob dobri hrani. Odšli smo zelo zadovoljni in teh dogodkov se bomo še dolgo spominjali.

Danica Krempl