Ekskurzija Celje

Petra BališIzleti in strokovne ekskurzije, Ugodnosti za člane Leave a Comment

 

Ekskurzija v knežje mesto Celje

Datum: 3. April, 2024

Odhod z vlakom  iz Ljubljane ob 10,15. Zberemo se pod tablo “prihodi in odhodi vlakov” na peronu št. 1. ob 9,45. Potrebujete rdečo kartico za brezplačni prevoz, v kolikor je še nimate, si jo lahko priskrbite ali kupite povratno vozovnico.

Predviden povratek iz Celja je ob 18,27, s prihodom v  Ljubljano okoli 20. ure.

 

Program:

udobna jutranja vožnja z vlakom  proti knežjemu mestu, kamor je predviden prihod ob 11,30. Program je pripravila agencija Lea Turizem iz Celja.  Z ogledom pričnemo na železniški postaji v starem mestnem središču. Ohranjene tlakovane mestne ulice, mogočne grajske stavbe in ostanki srednjeveškega obzidja v mestnem jedru pričajo o njegovi bogati zgodovini, ki sega v čas Keltov in Rimljanov. Najprej se bomo sprehodili mimo kipa svetovne popotnice Alme M. Karlin, kjer boste slišali njeno življensko zgodbo, nadaljevali bomo  po mestu mimo Umetniške četrti, kjer lahko najdemo ateljeje lokalnih umetnikov. Med sprehodom po lepo obnovljenem mestnem središču boste slišali zanimive zgodbe o znanih Celjanih. Eden takšnih je bil tudi Josip Pelikan, znameniti celjski fotograf. Fotografi so priče zgodb in dogodkov, ki jih piše življenje. Sprehodili se bomo mimo mestne tržnice in Starega piskra, kot so s starim ljudskim izrazom poimenovali celjski zapor, ki v poslopju nekdanjega minoritskega samostana deluje že vse od 19. stoletja. Nekoliko daljši postanek bomo naredili za ogled Arheološkega razstavišča Celeia – »mesto pod mestom« – v kleti Knežjega dvora, kjer se nahaja doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeie. Njena nema, vendar slikovita govorica vabi, da se sprehodimo med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta. V mestnem jedru je kar nekaj prav posebnih kavarnic in slaščičarnic, kjer se boste lahko okrepčali in posladkali. Okoli 14,30 bomo imeli organizirano toplo malico v mestu. Okoli 16,30 se bomo vkrcali na avtobus in obiskali celjski stari grad, ki se mogočno dviga na bližnjem griču in velja za najbolj obiskano turistično znamenitost Celja. Slišali boste zanimivo zgodovino mesta iz časa Celjskih Grofov. Po ogledu gradu se bomo spustili nazaj v mesto, do železniške postaje. Po želji boste imeli še nekaj prostega časa za morebitni obisk slaščičarne kjer se boste lahko posladkali s celjskimi čokoladnimi rol’cami. Ob dogovorjeni uri 18,15 se bomo ponovno zbrali za povratek  z vlakom nazaj v Ljubljano.

 

Cena:

min. 45-52 oseb – 12 eur,

min. 40 oseb – 14 eur in vključuje:

  • vstopnici za Celjski grad in arheološko razstavišče Celeia (cena za upokojence),
  • avtobusni prevoz na Celjski grad in nazaj,
  • okusna topla malica (glavna jed + solata),
  • vodenje vodnika z licenco,  
  • vsi zunanji ogledi po programu,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • organizacija izleta in DDV.

Za nečlane društva je cena višja za 20 eur.

Prijave: na elektronski naslov društva: upokojencinlb@nlb.si; do 22. 3. 2024, oziroma do zapolnitve mest.

Dodatne informacije dobite lahko  v društvu v času uradnih ur na tel. 01 476 3009 ( vsak četrtek od 10.00 do 12.00) ali pokličete Danico Krempl  na tel. 040 553 014.

 

Vplačila: vsi prijavljeni  boste po 23. 3. 2024 obveščeni o višini vplačila, katerega boste nakazali na račun društva SI56 0201 0025 3869 530 najkasneje do 29. 3. 2024.

 

Program je pripravila Danica Krempl v sodelovanju z Agencijo Lea turizem, Zvodno 20, 3000 Celje

 

 

Potujete na lastno odgovornost.