ALBANIJA, DEŽELA ORLOV, PEŠČENIH PLAŽ IN GORA

Petra BališIzleti in strokovne ekskurzije, Ugodnosti za člane Leave a Comment

Foto Ksenija Kolenc: Mesto Berat

 

V mesecu maju 2024  smo člani društva obiskali Albanijo, še preden jo bodo preplavile trume turistov. Avtobus, ki nas je prevažal po Albaniji, smo napolnili do zadnjega sedeža. Do Tirane smo potovali z letalom in nato pot nadaljevali v: Kruje, pristaniško mesto Drač, Berat, ki mu pravijo tudi mesto tisočerih oken in je pod Unescovo zaščito, in v lepo pristaniško mesto Vlore. Zadnji dan pa smo preživeli  v glavnem mestu Tirani.

Veliko let zaprta dežela pred zunanjimi vplivi, je Albanija skrbno varovala divjo naravo. Je dežela, ki ima več kot 400 km morske obale, njen precejšnji del meji na toplo Jonsko morje, preostanek obale pa pripada Jadranskemu morju. Prijazni domačini imajo gostoljubnost zapisano kot obvezo. Albanija je dežela pravljične in razgibane pokrajine, neverjetne zgodovine in tradicije, mračnih zgodb krvnega maščevanja in rajskih divjih plaž. Dežela orlov je pravo doživetje nasprotij. Trop ovac in bleščeč mercedes si delita cesto, ki pelje od tradicionalne vasice do mondenih hotelov na peščenih plažah. Albanska kulinarika združuje najboljše mediteranske in balkanske recepte. Albanija je eden najbolj versko strpnih kotičkov pod soncem, kjer muslimani, pravoslavni in katoliki živijo složno.

Gospodarstvo Albanije je v preteklosti temeljilo predvsem na kmetijstvu, danes pa se razvija v smeri turizma, storitev in industrije.  Zelo si prizadeva za članstvo v Evropski uniji.

 

Vtisi udeležencev

 

Presežena pričakovanja

Izlet je presegel pričakovanja mnogih udeležencev, ki so bili navdušeni nad razvojem in varnostjo Albanije. Mnogo jih je poudarilo gostoljubnost domačinov in pozitivne spremembe v infrastrukturi ter kulturni ponudbi.

Presenetljiva raznolikost

Mnogi udeleženci so izpostavili presenetljivo raznolikost pokrajine, arhiterekture in kulinaričnih doživetij. Kljub nekaterim pomanjkljivostim, kot na primer neurejena okolica hiš in plaže, ki ni po okusu vseh, so bili splošni vtisi zelo pozitivni.

Začudeni so bili  nad voznim parkom. Preseneča gostota prometa in iznajdljivost  voznikov v prometu. Zelo pozitivno so bili presenečeni nad številom parkov, dreves in ohranjanjem zelenih površin v mestu.

Kulinarične poslastice in nastanitve

Udeleženci so pohvalili kulinarične presežke, ki so jih uživali med potovanjem in vrhunske nastanitve. Večerje so bile prava gurmanska doživetja.

Kulturne in zgodovinske znamenitosti

Spremljal nas je odličen lokalni vodič z bogatim znanjem o zgodovini in kulturi Albanije. Obiskali smo številna mesta kot so: Tirana, Kruje, Drač, Berat in Vlore. Dodatno pa še arheološko najdbišče vasice v bližini Vlore. Posebej so izpostavili panoramsko vožnjo z gondolo na goro Dajti, s katere so uživali čudovit razgled na mesto Tirana.

Zaključek

Stereotipi o Albaniji so bili razbiti. Pričakovanja izpolnjena in presežena, nepozabna izkušnja, polna pozitivnih presenečenj. Krasna dežela, gostoljubnost domačinov, čudovita družba in odlična organizacija, so pripomogli k temu, da je potovanje pustilo globok vtis  na vse udeležence. Albanija se je izkazala kot čudovita in zanimiva destinacija, ki bo zagotovo ostala v lepem spominu.

 

Več fotoutrinkov vam bo na voljo na spletni strani društva : https://www.upokojencinlb.si/galerija-slik-dunlb/

Že danes pa vam je na voljo fotoreportaža na Facebook profilu “Društvo upokojencev NLB”

 

Povzela iz zapisov udeležencev: Marija Triplat